Kronen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.  Vooral volledige keramische kronen zijn niet van het natuurlijk gebit te onderschrijden.

Er zijn enkele afspraken nodig bij de tandarts om een kroon of brug te laten vervaardigen. Tijdens de eerste afspraak wordt vaak eerst een afdrukje genomen van de kies met een soort siliconen materiaal om later een mooie noodkroon te kunnen maken. Vervolgens wordt de buitenste laag van de tand of kies weggeslepen zodat er een soort van stompje over blijft. Dit stompje is de basis voor de nieuwe kroon.

Een kroon moet perfect passen, anders is verder verval en tandontsteking mogelijk. Een perfecte pasvorm vraagt veel bekwaamheid en precisie. De tandarts maakt een afdruk van de geprepareerde tand en stuurt deze naar het tandtechnisch laboratorium. Na het maken van de afdruk moet u nog dichtbijten op een plaatje van was. Dit gebeurt om te bepalen hoe u met uw tanden en kiezen op elkaar dicht bijt, zodat u straks ook goed dicht kunt bijten op de nieuwe kroon. Vervolgens wordt de juiste kleur bepaald voor de nieuwe kroon. Na dit alles plaatst de tandarts een tijdelijke kroon op de tand of kies om deze te beschermen. U kunt weer gewoon eten en lachen terwijl de tandtechnicus in het laboratorium uw nieuwe kroon maakt.

De nieuwe definitieve kroon moet er natuurlijk mooi uitzien en comfortabel zitten. Tijdens de tweede afspraak hecht de tandarts de nieuwe kroon met cement op de tand of kies. Het is belangrijk de bekroonde tand goed schoon te houden. Bij een goede verzorging kunnen kronen wel 20 jaar meegaan.

Wij nodigen u graag uit om een afspraak voor een gratis consult te maken! Deze afspraak verplicht u verder tot niets en u kunt hiervoor terecht op onze contact pagina of door hier te klikken: afspraak tandheelkundige behandeling

E-mail: studio@dentalarts.nl

Telefoon: 020 755 50 41