Implantaten

Wat zijn implantaten?
Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar de wortel van uw vroegere tand of kies zat. Een implantaat is vaak gemaakt van zuiver titanium al dan niet voorzien van een keramische buitenlaag. Deze materialen worden niet door het lichaam afgestoten. Een implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is tien tot zestien millimeter lang. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving in de kaak aangebracht. Op één of meerdere implantaten kunnen een kroon, brug of overkappingsprothese (kunstgebit op implantaten) gemaakt worden.

De behandeling
Onze tandarts brengt de implantaten in. Eerst krijgt u plaatselijke verdoving. Daarna maakt de tandarts het tandvlees los op de plekken waar de implantaten moeten komen zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Vervolgens boort hij een gaatje in het kaakbot. In dat gaatje schroeft of tikt de tandarts de implantaat. Daarna hecht hij het tandvlees weer dicht.

Kronen en bruggen op implantaten
Bij het ontbreken van één tand of kies kan op een implantaat een kunsttand of –kies (kroon) worden geplaatst van metaal of porselein. Als er meerdere tanden of kiezen ontbreken, kan er een brug worden geplaatst op implantaten. Een brug is een voor de patiënt niet uitneembare vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.

Klikgebit (kunstgebit op implantaten)
Bij het ontbreken van meerdere of van alle tanden en kiezen kan op implantaten (meestal twee of vier) een overkappingsprothese worden geplaatst. Een overkappingsprothese is een kunstgebit dat zit vastgeklikt op de implantaten. Dit noemt men ook wel een klikgebit. U kunt het gebit zelf in en uit de mond nemen.

Wanneer is een behandeling met implantaten mogelijk?
In principe kan bij iedereen bij wie het kaakbot is volgroeid (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Er zijn wel een paar voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de implantaten een succes te laten zijn:

  • Er moet genoeg kaakbot zijn om implantaten in te kunnen plaatsen.
  • Het kaakbot moet gezond zijn.
  • Het tandvlees rondom de eigen nog resterende tanden en kiezen moet gezond zijn. Als dat niet het geval is, dan moet het eerst gezond worden gemaakt, voordat een implantaat kan worden ingebracht.
  • U moet bereid en in staat zijn de implantaten en de daarop bevestigde kroon, brug of prothese goed te onderhouden. Dus een goede mondhygiëne is een vereiste.
  • Het succespercentage van implantaten bij niet-rokers is hoger dan bij rokers.

Om te kunnen beoordelen of u voldoende kaakbot hebt en of het gezond is, moeten röntgenfoto’s worden gemaakt. Door nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om op plaatsen waar te weinig kaakbot aanwezig is, nieuw kaakbot te laten ontstaan.

Wij nodigen u graag uit om een afspraak voor een gratis consult te maken! Deze afspraak verplicht u verder tot niets en u kunt hiervoor terecht op onze contact pagina of door hier te klikken: afspraak tandheelkundige behandeling

E-mail: studio@dentalarts.nl

Telefoon: 020 755 50 41